Skip to content
Menu

OT-Industries staat Tata Steel bij in vergroeningsproces, ook als er haast bij gemoeid is

Tata Steel is van oudsher een industrieparel en een banenmotor voor Noord-Holland maar het bedrijf heeft, vanwege de gezondheidszorgen die leven bij de inwoners in de regio, wat aan glans verloren. Wij vinden het bij OT-Industries daarom eervol dat we met innovatieve staalproducten mogen bijdragen aan zowel een gezondere leefomgeving in de IJmond als een economisch weerbaarder Tata Steel. De laatste opdracht die wij als vertrouwde leverancier hebben mogen uitvoeren, toont andermaal aan dat de mindset bij Tata Steel echt veranderd is.

Wij hebben namelijk niet alleen een stofopvangtrechter voor Tata Steel mogen maken maar opvallend was ook de snelheid waarmee dat moest gebeuren: hij moest met spoed vervaardigd worden. Het was zeker niet de eerste opdracht met een milieutechnische motivatie die wij dit jaar onder tijdsdruk hebben gekregen van Tata Steel. OT-industries heeft echter de kennis, kunde én mankracht om snel te kunnen schakelen. Concreet voor deze opdracht hield dit in dat de klus in tweeënhalve week geklaard was inclusief het schilderwerk.

Dit type trechter heeft als doel de grove delen van het sinter, dat met het rookgas afgezogen wordt, op te vangen. Er stond in Velsen-Noord al een boventrechter die veel te lijden had van slijtage als gevolg van het sinterstof. Om die reden wilde het staalconcern een nieuwe boventrechter van degelijker en daarmee hoger kwalitatief slijtvast materiaal. Daarnaast kregen wij de opdracht om naast een boventrechter ook een ondertrechter te fabriceren voor een nóg fijnmazigere stofopvang.

Wij hebben daarop een boventrechter gemaakt van Hardox 450 en een ondertrechter van WearProtect WMW . Dit laatste is een combinatie van een moederplaat met een harde oplaslaag van elk 10 centimeter dik. Buiten dat hebben we ook een doorvalpijp geconstrueerd met een zogeheten Wave-plaat van Castolin 143. Deze heeft een stalen dikte van 8 centimeter met daarop een slijtvaste oplaslaag van 5 centimeter. Onderstaande foto’s geven een indruk van zowel het eindresultaat als de weg daarnaartoe.

We zijn er al met al trots op dat we met onze expertise weer een bijdrage hebben mogen doen aan de optimalisatie van het productieproces bij Tata Steel. Een die qua importantie verder reikt dan alleen de fabriekshal.